De ombudsmannen nemen een resolutie aan over het recht om fouten te maken


Op woensdag 18 maart presenteerde Marc BERTRAND, Ombudsman van Wallonië en de Federatie Wallonië-Brussel en voorzitter van Ombudsman.be, het Belgische netwerk van ombudsmannen, aan de pers de resolutie die door alle leden van het netwerk werd aangenomen. Dezelfde resolutie werd gericht aan alle parlementen en regeringen van het land. Het Belgisch netwerk van ombudsmannen, kortweg ombudsman.be, waartoe de ombudsman van de Duitstalige Gemeenschap behoort, beveelt de politici aan om het 'recht om fouten te maken' wettelijk vast te leggen.

Voor een eerlijker bestuur: Naar een wettelijke erkenning van het recht om fouten te maken.

Gezien de toenemende complexiteit van administratieve procedures kunnen er gemakkelijk fouten worden gemaakt. Het recht om fouten te maken, dat al wettelijk is verankerd in Frankrijk en Nederland, werd in 2021 goedgekeurd door de Belgische Senaat en is nu opgenomen in verschillende recente intergouvernementele overeenkomsten.

Dit principe is gebaseerd op een eenvoudig idee: burgers vertrouwen, ervan uitgaan dat ze te goeder trouw handelen en hen de kans geven om een fout recht te zetten zonder bang te hoeven zijn voor onmiddellijke sancties. Het is een reorganisatie van administratieve praktijken in de richting van een meer welwillende en pedagogische aanpak die een vertrouwensrelatie tussen burgers en de overheid bevordert.

Een wettelijk kader voor een menselijker administratie

Door het recht om fouten te maken in de wetgeving op te nemen, krijgen burgers de kans om een fout te corrigeren zonder het risico te lopen op willekeurige sancties. Het zou ambtenaren ook zekerheid bieden door hen een duidelijk kader te geven om met dergelijke correcties rekening te houden. Dit beginsel stelt de fraudebestrijding niet ter discussie, maar maakt een onderscheid tussen te goeder trouw gemaakte fouten en frauduleus gedrag.

De aanbevelingen van Ombudsman.be, het Belgische netwerk van ombudsmannen.

Ombudsman.be stelt verschillende essentiële elementen voor om het recht op fouten te implementeren:
De burger de kans geven om een fout binnen een redelijke termijn te corrigeren.
Aandringen op de goede trouw van de burger en fraude uitsluiten.
De rol van administraties verduidelijken om burgers bij te staan.

Naar een toegankelijkere overheid

Het aannemen van het recht om fouten te maken zou het vertrouwen tussen burgers en de staat versterken en tegelijkertijd zorgen voor eerlijkere en transparantere administratieve procedures. Dit principe betekent een grote stap voorwaarts naar een menselijker administratie die de rechten van burgers respecteert.





veröffentlicht: 19.03.2025